MonaLisa Touch® laserbehandeling

Na de natuurlijke menopauze, of na het ondergaan van chemo- of radiotherapie, kunnen vrouwen last krijgen van vulvovaginale atrofie. Door het tekort aan oestrogenen dat met die natuurlijke of kunstmatige menopauze gepaard gaat, wordt de schedewand dun en fragiel. Dit kan leiden tot klachten als branderigheid, vaginale droogheid, pijn tijdens het vrijen en infecties. Het toedienen van oestrogenen is niet altijd de gewenste methode om dergelijke klachten te behandelen. De MonaLisa Touch® laserbehandeling slaagt er daarentegen in om zonder hormonen de toestand van vóór de menopauze blijvend te herstellen. Deze methode is vrijwel pijnloos en een lasersessie duurt minder dan 10 minuten. Hoewel het aantal benodigde behandelingen individueel wordt bepaald, is het gewenste resultaat vaak na 3 behandelingen, met één sessie om de 4 à 6 weken, bereikt.

Vaginale atrofie

Vulvovaginale atrofie treedt ongeveer 3 à 4 jaar na het begin van de menopauze op en ontstaat door een tekort aan oestrogeen. Na de menopauze maken de eierstokken geen oestrogeen meer aan waardoor het collageen en elastine in de vaginawand vermindert. De vaginawand wordt dunner, kwetsbaarder tijdens geslachtgemeenschap en vatbaarder voor infecties. Daarnaast gaat de natuurlijke elasticiteit verloren en neemt de hydratie af door een verminderde doorbloeding. Ongeveer 60% van de vrouwen krijgt na de overgang klachten van vaginale atrofie. Veelvoorkomende klachten zijn irritatie en een branderig gevoel, vaginale droogheid, toenemende pijn bij het vrijen, terugkerende infecties, aanhoudende drang om te plassen en blaasontstekingen. Deze klachten zijn bijzonder frequent en kunnen optreden in verschillende combinaties. Heel wat vrouwen durven dit intiem probleem niet te bespreken met een zorgverlener en ook de zorgverlening had hier tot voor kort weinig of geen aandacht voor. De laatste jaren is daar gelukkig een kentering te merken, dankzij de publicatie van grootschalige studies met de anonieme bevraging van duizenden postmenopauzale vrouwen waaruit overduidelijk bleek dat dergelijke klachten bijzonder frequent zijn. Vulvovaginale atrofie mag dan wel een onderdeel vormen van de natuurlijke menopauze en de veroudering van de vrouw, maar de klachten die deze atrofie veroorzaakt zijn niet alleen erg frequent maar ook bijzonder hinderlijk. Ze wegen ook op de intieme relatie met de partner. Wat tevoren welbehagen gaf, wordt ronduit onbehaaglijk tot pijnlijk. Binnen de zorgverlening is hier nu meer aandacht voor én kan hieraan verholpen worden.

De behandeling

Doorgaans worden de klachten van vaginale atrofie behandeld door het toedienen van oestrogenen (hormonen) in crèmes, ovules of vaginale tabletten. Echter zijn er ook vrouwen die geen hormonen mogen of willen gebruiken. Vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker of baarmoederhalskanker kunnen op jonge leeftijd bijvoorbeeld al last krijgen van de genoemde klachten. Wanneer het gaat om een oestrogeengevoelige tumor, dan mogen zij absoluut geen oestrogenen gebruiken. Sommige recentere publicaties suggereren dat zolang het gehalte aan oestrogenen in dergelijke crèmes, ovules of vaginale tabletten maar laag genoeg blijft, er enerzijds nauwelijks risico bestaat op herval van de tumor en er anderzijds toch voldoende effect bekomen wordt op de atrofieklachten. De dagdagelijkse praktijk leert dat de meeste patiënten dit niet geloven noch vertrouwen en het gebruik van dergelijke laaggedoseerde hormoonpreparaten weigeren of stoppen, ook al omdat hun effect op de atrofieklachten hoe dan ook beperkt is. De MonaLisa Touch® behandeling is een niet-hormonale behandelmethode en daarmee zeer geschikt voor deze doelgroep. Bovendien is het poliklinisch, pijnloos en duurt het minder dan 10 minuten.

Hoe gaat de Mona Lisa Touch behandeling in zijn werk?

De MonaLisa Touch® behandeling wordt uitgevoerd in de gewone consultatieruimte van de gynaecoloog. De behandeling is vrijwel pijnloos, een verdoving is dus niet nodig. De MonaLisa Touch lasersonde wordt ingebracht in de vagina in de vorm van een klein buisje. Het laserlicht wordt afgegeven aan en geabsorbeerd door zo’n 6 tot 8% van de totale inwendige oppervlakte van de schedewand. Vandaar de naam ‘fractioneel’ in de publicaties: het volstaat om een fractie van de schedewand te bestralen met de laser om het positieve effect te bekomen, waaraan zowel het behandelde als het niet behandelde deel van de schedewand meewerkt. Het principe van fractionele laserbehandelingen wordt overigens al veel langer met succes toegepast in de esthetische dermatologie op de huid. Het lasereffect stimuleert een goede doorbloeding en de aanmaak van collageen. Hierdoor komt de elasticiteit terug en verbetert de hydratatie. Op deze manier wordt de toestand zoals die bestond vóór de menopauze blijvend hersteld.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Voor het beste resultaat zijn er 3 lasersessies nodig van minder dan 10 minuten, één sessie om de 4 à 6 weken. Om het weefsel gezond te houden zijn er daarna 1 à 2 onderhoudsbehandelingen per jaar nodig. Het aantal sessies dat nodig is verschilt van persoon tot persoon. Dit hangt ervan af of de menopauze op een natuurlijke wijze is opgetreden dan wel dat het gaat om een premature menopauze als gevolg van chemo- en/of radiotherapie. In het laatste geval treedt vaginale atrofie sneller en agressiever op. Elke situatie is anders en wordt vóór elke start van de laserbehandelingen individueel bevraagd én onderzocht.

Resultaat na de Mona Lisa Touch behandeling

In de afgelopen vijf jaar heeft de MonaLisa Touch® laserbehandeling haar efficiëntie en veiligheid overduidelijk bewezen. Bij patiënten die deze behandeling ondergaan na een natuurlijke menopauze worden slagingspercentages van ruim boven de 80% gehaald. Na chemo- of radiotherapie zijn er meer dan 3 sessies nodig om een slagingspercentage van zo’n 70% te halen. Hoe sneller er na het einde van deze chemo- of radiotherapie kan gestart worden met de MonaLisa Touch® laserbehandeling hoe hoger de kans op slagen.

Mona Lisa Touch laserbehandeling bij Duinbergen Clinic

Voor het behandelen van vulvovaginale atrofie kunt u met een gerust hart terecht bij Duinbergen Clinic in Knokke. Dr. Patrick Puttemans maakt deel uit van ons team en is enerzijds gespecialiseerd in onvruchtbaarheid en anderzijds in het gebruik van laserbehandelingen in de gynaecologie. Hij is in 2015 als eerste in de Benelux gestart met de MonaLisa Touch® laserbehandeling, en heeft hiermee ruime ervaring opgebouwd. Hij is verbonden aan het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart te Leuven.
Neem gerust contact met ons op indien u nog vragen heeft of een afspraak wilt maken voor een eerste consult. We bespreken graag wat uw mogelijkheden zijn.

Vragen of graag een afspraak met de dokter?

  • Hidden