Ingetrokken tepels

We spreken van een ingetrokken tepel of tepelretractie als de tepel plat is of volledig danwel gedeeltelijk naar binnen is getrokken. Zowel mannen als vrouwen kunnen met deze aandoening te maken krijgen. Zo’n 10 procent van alle vrouwen heeft een ingetrokken tepel of een tepel die niet goed ontwikkeld is. De meeste ingetrokken tepels zijn aangeboren. Maar het kan ook zijn dat ze ontstaan na een borstoperatie of een borstontsteking. Ook als vrouwen ouder worden, kan de vorm van de borst veranderen waardoor de tepel wat meer naar binnen trekt. Het spontaan intrekken van de tepel of de huid van de borst kan een symptoom van borstkanker zijn. Als die situatie bij u optreedt, waarschuw dan eerst uw eigen huisarts.

Ingetrokken tepel corrigeren

Er bestaan meerdere soorten ingrepen om een ingetrokken tepel te corrigeren. Welke ingreep voor uw situatie het meest geschikt is hangt af van op welke manier en hoever uw tepel naar binnen is getrokken. Tijdens het eerste consult bekijkt de chirurg hoe dit bij u zit en bespreekt vervolgens de te nemen stappen en het soort operatie. Ook vraagt hij naar uw wensen en verwachtingen omtrent de operatie. Is er sprake van een normaal gevormde tepel, dan wordt er een ringetje onder de tepel geplaatst zodat de tepel niet meer naar binnen getrokken kan worden. De melkgangetjes blijven hierbij intact zodat borstvoeding na deze ingreep nog steeds mogelijk is. Zijn de melkgangetjes juist de oorzaak dat uw tepel naar binnen is getrokken, dan moet de tepel eerst losgemaakt worden van die melkgangetjes. Deze kunnen beschadigd raken waardoor borstvoeding na de operatie wellicht niet meer mogelijk is.

Herstel na een ingetrokken tepelcorrectie

De corrigerende operatie aan de tepel zal ongeveer 30 tot 45 minuten duren. U mag direct na de ingreep naar huis. De eerste drie dagen na de operatie zullen de tepel en de borst gezwollen zijn. Vaak zijn er ook kleine bloeduitstortingen zichtbaar. U moet de eerste dag na de ingreep rust houden en niet te zwaar werk doen. Na twee dagen kunt u meestal wel weer aan het werk. Omdat het een relatief kleine ingreep betreft zijn de risico’s van en de complicaties bij een ingetrokken tepel correctie over het algemeen ook klein. Er zullen littekens na de operatie zichtbaar blijven die na verloop van tijd wel minder worden. Maar helemaal verdwijnen zullen ze nooit.

Ingetrokken tepel correctie bij Duinbergen Clinic

Voor een tepelcorrectie bij een ingetrokken tepel kiest u verstandig voor Duinbergen Clinic in Knokke. Neem eerst contact met ons op voor een professioneel consult en bezoek ons in onze met zorg ingerichte kliniek waar veiligheid en professionaliteit voorop staan. We gebruiken alleen maar zeer geavanceerde apparatuur en onze kliniek is gewaardeerd met de hoogste accreditatie op mondiaal niveau. Kleinere operaties, zoals een tepelcorrectie, voeren wij meestal in onze eigen privékliniek uit. Gaat het om een grotere ingreep dan wijken we standaard uit naar het dichtbij gelegen Zeno ziekenhuis in Knokke. Neem contact met ons op en maak een afspraak om de mogelijkheden voor uw situatie te bespreken.

Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek met de dokter

  • Hidden