Dr. Ivar van Heijningen

Plastisch Chirurg

Opleidingen dokter van Heijningen

Dokter van Heijningen, geboren in 1961 in Utrecht (NL), begon zijn opleiding aan de universiteit van Nijmegen en studeerde af in 1989 als arts.
(Tijdens zijn co-schappen deed hij een facultatief co-schap gezondheidszorg in ontwikkeling landen waarbij hij als student-dokter werkte in een ziekenhuis in Tanzania en ook enkele dagen meewerkte met een plastisch chirurg die voor artsen zonder grenzen moeilijke gevallen kwam opereren)
In de jaren 90 vervolledigde hij zijn opleiding tot plastisch chirurg zowel in Nederland als in België. Na een tropenopleiding in Almelo (chirurgie en gynaecologie Verloskunde) kon hij aan het werk als arts-assistent plastische chirurgie in Eindhoven, waarna hij van 1994 tot 1997 zijn algemene chirurgie opleiding in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven voltooide. Hij verhuisde naar Gent voor een opleiding reconstructieve en microchirurgie in het UZ van Gent, en de opleiding plastische chirurgie volbracht hij tussen 1997-2001 in de ziekenhuizen van Nijmegen en aansluitend in Zwolle.

Stages deed hij in België, Nederland en Duitsland maar ook de Verenigde Staten (Boston, Dallas, Nashville, New York) staan op het lijstje.

In 2016 heeft de dokter in het Verenigd Koninkrijk de opleiding voor de Earfold techniek gevolgd, een innovatieve techniek voor afstaande oren die door weinigen in België wordt gedaan.

Functies dokter van Heijningen

Sinds 2001 is dokter van Heijningen actief als plastisch chirurg in Knokke en Blankenberge in AZ Zeno (het vroegere O.LV. Ter Linden ziekenhuis en Koningin Fabiola ziekenhuis. In maart 2018 opende het nieuwe AZ ZENO zijn deuren.

Sinds 2006 staat hij aan het stuur van Duinbergen Clinic.

Aangezien Duinbergen Clinic staat voor veiligheid en kwaliteit is het niet verwonderlijk dat dokter van Heijningen verbonden is aan meerdere verenigingen waar hij zich ten volle voor inzet.

Als lid en/of voorzitter van meerdere associaties heeft de dokter al heel de wereld rondgereisd. Hij is een veelgevraagd spreker op verschillende congressen.

Dokter van Heijningen is:

 • President van de EASAPS 2017 - 2019

  De Europese Associatie van Esthetische Plastische Chirurgie Verenigingen, alsook van de ESAPS , de Europese Vereniging voor Esthetische Plastische chirurgie.

  ESAPS

 • Secretaris van de ISAPS

  (International Society for Aesthetic Plastic Surgery)
  Daarvoor woont de dokter jaarlijks meerdere congressen bij, veelal als uitgenodigd spreker. Zo is de dokter in 2014 naar Rio de Janeiro geweest, in 2016 naar Dubai en Kyoto en in 2018 heeft hij zowel een congres in Barcelona als in Miami bijgewoond.

  ISAPS

 • Co-chair van de Globale Accreditatie Comissie

  Behalve Secretaris en lid van het bestuur van de EXCO (“Executive Committee”) is dokter van Heijningen ook actief in de Patient Veiligheids Commissie en is hij co-chair van de Globale Accreditatie Commissie.

  Global Accreditation Committee

  Committee patient safety

 • Bestuurslid van de RBSPS

  De Koninklijke Belgische vereniging voor Plastische Chirurgie. Dr. van Heijningen is verantwoordelijk voor de Aesthetic Chapter. Jaarlijks worden er 2 congressen gehouden (een spring & autumn meeting) en tweemaandelijks een meeting (Brussel).
  RBSP

 • Lid van de NVPC en NVEPC

  De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en de NVEPC (de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie)
  NVPC

 • Verbonden aan ICOPLAST

  De Internationale Confideratie van Plastsiche chirurigische verenigingen, op vraag van de confideratie zetelt de dokter ook in de Patient Safety Commitee.

  ICOPLAST

Europese standaarden

Dr van Heijningen ontwikkelde 2 Europeses standaarden: de EN 16372 Aesthetic Surgery Services gepubliceerd in 2015 en EN 16844 Aesthetic Medicine, non-surgical procedures gepubliceerd in 2017.
Op dit moment wordt een standaard voor Beauty Salons ontwikkeld waarbij hij probeert tot een veilig concept te komen waarbij de patient beschermt wordt tegen onoordeelkundig gebruik van bijvoorbeeld lasers.

Georganiseerde congressen

Dokter van Heijningen organiseert sinds 2015 jaarlijks de “Aesthetic Dissection Course” in Luik, samen met professor Jean-Luc Nizet. Dit is een driedaagse cursus voor jonge collega’s betreft de anatomie van het gelaat, met betrekking tot esthetische behandelingen en operaties.

Zie Isapcourse.be

In oktober 2019 werd er in Brugge een driedaags congres georganiseerd door de dokter voor de EASAPS en ISAPS, met uitgenodigde sprekers vanuit de hele wereld en bezoekers uit 42 landen.

Accreditatie - patiëntveiligheid

Duinbergen Clinic is een geaccrediteerde kliniek, dit betekent dat het voldoet aan de eisen van de AAAASF, dit is de American Association for Accreditation of Ambulatory Surgery Facilities, waar aan de hoogste normen voldaan moet worden.

Dit is geen verplichting, maar wel een overwogen en bewuste keuze van dokter van Heijningen. Jaarlijks wordt de clinic opnieuw beoordeeld met driejaarlijks een interne inspectie in het hele gebouw, om te oordelen of we volledig in orde zijn met alle protocollen qua (patiënt)veiligheid.
In 2018 zijn we opnieuw met glans geslaagd.

Bezochten congressen Dokter Van Heijningen