Vaginale droogte tijdens de menopauze: oorzaak en behandeling

Een van de gevolgen van de menopauze is vaginale droogte. De boosdoeners? Een lagere oestrogeenproductie en een verminderde bloeddoorstroming. Het gevolg? Een onbehaaglijk branderig gevoel door de verzwakte bevochtiging. Met de MonaLisa Touch® laserbehandeling bieden we echter raad.

Vaginale droogte: wanneer en waarom

Vaginale droogte is een typisch probleem bij vrouwen in de menopauze. De overgang gaat namelijk gepaard met een daling van de oestrogeenproductie. Die hormonale verandering zorgt er onder meer voor dat het bevochtigingsmechanisme van de vagina verzwakt. Met de leeftijd vermindert daarnaast de bloeddoorstroming in de geslachtsorganen, waardoor de bevochtiging langzamer op gang komt. 

Lichamelijke en psychologische ongemakken

Vaginale droogte kan leiden tot een branderig gevoel en pijn bij het vrijen (dyspareunie). Bij penetratie raakt de vagina dan geïrriteerd en ontstaan soms zelfs bloedingen. Bijkomend probleem na de menopauze is vulvovaginale atrofie. De schedewand wordt daardoor dunner en verliest zijn elasticiteit. Beide verschijnselen zorgen voor fysieke ongemakken bij seksuele betrekkingen. Bovendien hebben ze ook een negatieve invloed op het libido, de vrouwelijkheid en het zelfvertrouwen. Soms zorgen ze ook voor frustratie bij de vrouw en in de relatie.

Hoe behandelen we vaginale droogte?

Hormoonbehandelingen zijn een optie, maar wij kiezen voor MonaLisa Touch®. Met deze pijnloze laserbehandeling keren we in drie sessies van telkens tien minuten terug naar de toestand zoals vóór de menopauze. Daarvoor wordt de schedewand kort bestraald met een lasersonde. Het laserlicht stimuleert de doorbloeding van de binnenwand van de schede en de aanmaak van nieuwe collageen- en elastinevezels. Zo verbetert de hydratatie, herneemt de afscheiding door de schedewand en komt de vroegere dikte, stevigheid en elasticiteit terug. Een jaarlijkse onderhoudsbehandeling volstaat vervolgens om hetzelfde gevoel te behouden als voor de menopauze, ook bij het vrijen.

Interesse in de MonaLisa Touch® laserbehandeling? 

Dokter Patrick Puttemans was in 2015 de eerste in de Benelux die deze behandeling toepaste. Bij Duinbergen Clinic in Knokke kunnen we dus rekenen een absolute specialist op dit vlak. Maak hier een afspraak.