Masseren na een borstvergroting. Feit of fabel?

Moet je nu wel of niet je borsten masseren na een borstvergroting? ‘Dokter Google’ geeft uiteenlopende adviezen over borsten masseren, maar het enige correcte advies is dat je je borsten kort na een borstoperatie meestal beter met rust laat.

Verouderd advies

In de tijd dat vooral watergevulde protheses onder de borstspier werden geplaatst, kregen vrouwen wel het advies om hun borsten te masseren. Vandaag zijn dergelijke protheses nagenoeg verdwenen en geldt net het omgekeerde advies.

Vandaag worden namelijk anatomische protheses gebruikt. Om die op hun plaats te houden, moet het lichaam eerst de kans krijgen om een kapsel rond de prothese aan te maken. Bij massage kan de prothese verplaatsen of kantelen. Daarom wordt masseren, net als sporten, dansen of paardrijden in de eerste weken na de borstvergroting afgeraden.

Afstoten of inkapselen

Een prothese is een lichaamsvreemd product. Het lichaam kent het niet en heeft twee keuzes: afstoten of inkapselen. Siliconen is, net als titanium of goud, een inert materiaal waarop het lichaam niet zo sterk reageert. Daarom kapselt het lichaam dit in.