Hoe behandelen we rimpels?

Naarmate we ouder worden veranderd de kwaliteit van onze huid waardoor er rimpels kunnen ontstaan. Dit komt o.a. door een minder elastische huid en het continue gebruik van gezichtspieren. Rimpels worden vaak als minder mooi ervaren. Bijvoorbeeld omdat het ouder doet lijken of omdat het een vermoeide blik geeft. Gelukkig zijn er manieren die helpen rimpels voorkomen. U kunt ook kiezen voor een rimpelbehandeling om ze te verwijderen. Maar wat zijn rimpels eigenlijk? Hoe ontstaan ze? En hoe zijn ze te behandelen? We vertellen u er alles over in deze blog.

Wat zijn rimpels?

Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel en omschrijven we als een tijdelijke of permanente vouw in de huid. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen statische rimpels en dynamische rimpels. Dynamische rimpels zijn enkel zichtbaar tijdens beweging van het gezicht. Lachrimpels en fronsrimpels zijn hier een goed voorbeeld van. Ze kunnen al op jonge leeftijd zichtbaar worden. Statische rimpels zijn daarentegen altijd zichtbaar, ook wanneer iemand bijvoorbeeld niet lacht. Rimpels onder ogen en rimpels bovenlip zijn vaak statisch. Hoe ouder de persoon, hoe meer statische rimpels er kunnen optreden.

De oorzaken van rimpels

Rimpels kunnen ontstaan door verschillende factoren. Wanneer we ouder worden krijgen we te maken met vier fenomenen die gelijktijdig optreden:

  • Het volume neemt af;
  • Verminderde elasticiteit;
  • De zwaartekracht laat slapper en leger weefsel zakken;
  • Continue gebruik van spieren in het gelaat zorgt voor bewegingsrimpels.

Hoe snel dit verouderingsproces gaat hangt af van de genen. Bij de ene familie zullen de (fijne) lijntjes nou eenmaal sneller optreden dan bij de andere. Erfelijkheid kan dus een rol spelen. Daarnaast wordt er ook veel gesproken over stress, suiker, roken en overmatige blootstelling aan de zon als oorzaak van rimpels.

De gevolgen van rimpels

Hoewel rimpels niet per se voor medische klachten hoeven te zorgen, kan het gelaat er wel anders uit komen te zien. Door (fijne) lijntjes kan een vermoeide blik ontstaan, mensen lijken ouder dan ze zijn of een fronsrimpel zorgt dat iemand continu boos kijkt. Er zijn verschillende manieren die kunnen helpen rimpels voorkomen.

Hoe kan je rimpels voorkomen?

Een gezonde huid is de basis om huidveroudering tegen te gaan en daarmee rimpels zoveel mogelijk te voorkomen. Gebruik iedere dag een dagcrème met een beschermingsfactor en vermijd blootstelling aan felle zon. Ook het gebruik van zonnebanken wordt afgeraden. Daarnaast heeft voeding een grote invloed op de huid. Beperk daarom het gebruik van alcohol, rook niet, eet gevarieerd, zorg dat u genoeg vitaminen/mineralen/aminozuren binnenkrijgt en drink voldoende water. Bepaalde bewegings-rimpels, zoals fronsen, komen soms familiaal voor. In dat geval heeft het zin die gewoonte op jongere leeftijd al af te leren met een spierontspannende behandeling om deze rimpels te voorkomen. Slapen is ten slotte erg belangrijk zodat de huid kan herstellen. Heeft dit niet het gewenste effect, dan kunt er ervoor kiezen om een rimpelbehandeling te ondergaan.

Welke rimpel behandelingen zijn er mogelijk?

Rimpels kunnen succesvol behandeld worden door de eerdergenoemde fenomenen aan te pakken. Het volumetekort van de huid kan hersteld worden met fillers en lipofilling. Huidanalyse kan ingezet worden bij verminderde huidelasticiteit. Hierbij wordt de huidkwaliteit gemeten en vastgesteld waar deze verbeterd kan worden. De gevolgen van zwaartekracht kan worden behandeld met liftende operaties. Voor bewegings- en fronsrimpels is een behandeling met spierontspanners.