Cosmetische ingrepen: zo ging het vroeger…

Cosmetische ingrepen zijn van alle tijden. De technieken zijn door de jaren heen echter sterk geëvolueerd, en vooral, minder pijnlijk geworden. Het weerhield wereldsterren ‘met een hogere pijngrens’ er niet van om jaren geleden al voor een beter zelfbeeld te kiezen.

Elektrolyse

In de jaren ‘30 en ’40 was het blanke schoonheidsideaal de norm om een echte ster te worden. Een hoge haarlijn was een van de factoren die daartoe bijdroeg. Het was net wat actrice Rita Hayworth door haar Spaanse genen niet had. En dus koos ze voor elektrolysebehandelingen. Een pijnlijke procedure met elektrische schokken op het voorhoofd die de haarwortels deed afsterven. Het legde de actrice geen windeieren en later koos ook Marilyn Monroe voor elektrolyse.

Kiezen is verliezen

Marlene Dietrich nam deze uitdrukking nogal letterlijk. Om met scherpe jukbeenderen te kunnen pronken, liet ze al haar kiezen trekken door een tandarts. Zo kon haar huid dieper naar binnen vallen en werden haar jukbeenderen meer uitgesproken zichtbaar. Het is een gerucht, maar op foto’s uit haar jeugd zijn in ieder geval nergens scherpe jukbeenderen te zien.

De Croydon facelift

Dat Marlene Dietrich een hoge pijngrens had, bleek nog eens toen ze koos voor de Croydon facelift. Daarbij wordt de huid strak naar achter getrokken met chirurgische tape. Om dat effect te versterken, wrong Dietrich haar kapsel ook nog eens strak. De Croydon facelift zien we vandaag nog altijd, bijvoorbeeld bij Kim Kardashian, maar dan eerder met een hoge paardenstaart in plaats van de pijnlijke tape.

Een neus voor schoonheid

Toegegeven heeft Marilyn Monroe het nooit, maar in haar zoektocht naar absolute schoonheid, onderging ze ooit een neusoperatie. Nu is dat een routine-ingreep, maar destijds hield haar nosejob avant-la-lettre wel wat risico’s in. Net als bij Marlene Dietrich lijken foto’s uit haar kindertijd te bewijzen dat haar neus er ooit anders uit zag. Maar mooi was ze wel…