Neuscorrectie: wat, voor wie en hoe?

Een neus die te groot is, scheef staat of een bobbel op de neusbrug heeft, springt onvermijdelijk in het oog. Onze neus staat namelijk altijd centraal in ons gezicht. Met een neusoperatie kunnen we echter de vorm of de grootte van je neus corrigeren. Heel vaak krijgt ook je zelfvertrouwen zo ineens een boost.

Wanneer is een neuscorrectie interessant?

Onze neus kunnen we onmogelijk wegtoveren. Ze staat daar nu eenmaal midden in ons gezicht. Dat betekent dat het bij veel mensen zal opvallen als je neus niet de gewenste vorm of grootte heeft. Een aantal voorbeelden van zaken die we kunnen corrigeren zijn:

 • Je neus is te groot, te breed, te klein of niet in evenwicht met de rest van je gezicht
 • Op de neusbrug zit een bult of verdikking
 • Je neus staat niet helemaal recht
 • Je neusgaten zijn te klein of te groot
 • Je neustip is te bol of steekt omhoog (wipneus)
 • Je hebt ademhalingsproblemen door obstructies of onregelmatigheden in je neus

Neuscorrectie bij Duinbergen Clinic

Onze gecertificeerde plastisch chirurg heeft veel ervaring met de behandeling van patiënten die ontevreden zijn over de grootte, de vorm of de stand van hun neus. We beschikken over de kennis en de meest geavanceerde apparatuur om verschillende types neuscorrecties veilig en verantwoord uit te voeren. Tijdens een voorafgaand consult bespreken we altijd of een neuscorrectie überhaupt haalbaar is en welke resultaten behaald kunnen worden. We luisteren daarbij aandachtig naar je specifieke wensen en evalueren je medische voorgeschiedenis en gezondheid. Meestal werken we samen met een ORL-arts zodat je ademhaling geoptimaliseerd wordt. De ingreep vindt plaats in AZ Zeno en je blijft 1 nacht in het ziekenhuis.

Hoe verloopt een neusoperatie?

Een neuscorrectie (of rhinoplastie) is een operatie onder (volledige of gedeeltelijke) narcose waarbij de vorm van de uitwendige neus wordt veranderd. Via incisies onderaan de neus (tussen beide neusgaten) krijgt de plastisch chirurg toegang tot het kraakbeen en het bot dat de neus ondersteunt. Om de neus te vergroten (of te verkleinen), wordt bot of kraakbeen verwijderd (of toegevoegd) en worden de ondersteunende gedeeltes aan de binnenzijde van de neus aangepast. Aan het eind van de operatie wordt een wiek in de neus geplaatst om de goede vorm te houden, deze wordt de volgende dag al verwijderd.

Naargelang het type neuscorrectie kan de ingreep variëren:

 • Neustipcorrectie (wipneus of bolle neuspunt): via een insnede aan de binnen- en de buitenzijde van de neus wordt de neuspunt naar de gewenste vorm (korter of dunner) en positie gebracht (hoger of lager). Daarna wordt de neuspunt gefixeerd en van binnen naar buiten gehecht.
 • Neusbrugcorrectie (‘bobbel’ op de neus): het opgehoopte kraakbeen op de bovenkant van de neus wordt chirurgisch verwijderd.
 • Neustussenschotoperatie (septoplastie): correctie van het tussenschot in de neus. De opheffing van de neusobstructie verbetert de neusdoorgankelijkheid en de neusademhaling.
 • Correctie van reukorgaan (concha correctie) Als de ademhaling gehinderd wordt kan de ORL arts deze verkleinen.
 • Neusvleugelcorrectie: wanneer de neusvleugels een afwijkende vorm vertonen, worden de neusgaten vergroot met een stukje kraakbeen (meestal uit het neustussenschot). Omgekeerd kunnen neusgaten ook verkleind worden met een neuscorrectie.

Wat zijn de voordelen van een neuscorrectie?

Een eerste en niet onbelangrijk voordeel van een neuscorrectie is van esthetische aard. Doordat de neus het gewenste – natuurlijke – uitzicht krijgt en de operatie op termijn geen zichtbare littekens nalaat, neemt het zelfvertrouwen sowieso toe. Bij een correctie van het neustussenschot komt er ook een verbeterde ademhaling door de neus bij.

Is een neusoperatie pijnlijk?

Bij een neuscorrectie wordt het gebied rond de neus altijd verdoofd. De operatie is dus niet pijnlijk en ook in de weken erna blijven de klachten beperkt. Lichte zwellingen, blauwe plekken of nabloedingen zijn evenwel niet uit te sluiten. De eerste dag na de operatie is  autorijden niet toegelaten en ook in de dagen erna doe je het best rustig aan. Na enkele dagen kan je normaal gezien weer aan het werk, intensief sporten kan na 6 weken.

Maak hier een afspraak