Gynaecomastie: wat je moet weten over mannenborsten

Gynaecomastie, in de volksmond vaak aangeduid als ‘mannenborsten’, is een aandoening die veel mannen treft, maar waar zelden openlijk over wordt gesproken. In dit artikel gaan we dieper in op wat gynaecomastie is en wat je er aan kunt doen.

Wat is gynaecomastie precies?

Gynaecomastie is een aandoening waarbij mannen abnormaal vergrote borstklieren en/of vetophoping ontwikkelen. Dit kan te wijten zijn aan een verscheidenheid aan factoren, zoals hormonale onbalans, obesitas of het gebruik van bepaalde medicijnen.

De oorzaken: Een complexe mix

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor gynaecomastie, waaronder hormonale veranderingen, bepaalde medicijnen en levensstijlfactoren zoals dieet en lichaamsbeweging. Naast de zichtbare vergroting van het borstweefsel, kunnen symptomen ook pijn in de borststreek omvatten. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te identificeren om een effectieve behandeling te kunnen kiezen. Onze chirurg onderzoekt u en beoordeelt de kwaliteit van de huid, de positie van de tepel en de hoeveelheid vet en klier. Vervolgens legt hij uit wat de behandelingsmethoden zijn.

Behandelingsmogelijkheden: Wat kun je eraan doen?

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar, afhankelijk van de oorzaak van de gynaecomastie. Medicatie kan soms helpen, vooral als de aandoening hormonaal is. Meestal is chirurgische verwijdering van het borstweefsel nodig. Dat kan op verschillende manieren afhankelijk van de ernst.

Chirurgische ingreep: Wanneer is het nodig?

Chirurgie wordt meestal overwogen als andere behandelingsmethoden niet effectief zijn gebleken of als de aandoening aanzienlijke psychologische stress veroorzaakt. De operatie gebeurt onder narcose in dagkliniek en de meeste mannen kunnen na een paar weken weer hun normale activiteiten oppakken.

Psychologische impact: Het gaat niet alleen om het uiterlijk

De impact van gynaecomastie is niet alleen fysiek. Veel mannen ervaren schaamte, angst en een verminderd zelfbeeld. Het bespreken van deze gevoelens met onze chirurg kan een belangrijk onderdeel zijn van het behandelingsproces.

Gynaecomastie is een veelvoorkomende aandoening die een aanzienlijke impact kan hebben op de kwaliteit van leven. Door jezelf te informeren en professioneel advies in te winnen, kun je stappen zetten om de aandoening effectief aan te pakken.

Wil je meer weten over gynaecomastie?

We vertellen je er alles over tijdens een consult bij Duinbergen Clinic.

Vraag hier voor een afspraak met ons.