De menopauze: wat vrouwen moeten weten over deze belangrijke overgangsfase

Als vrouwen ouder worden, bereiken ze uiteindelijk een punt waarop hun lichaam verandert. Een van de grootste veranderingen die plaatsvindt, is de menopauze. Dit is een natuurlijke overgangsfase waarbij de menstruatiecyclus stopt en de vruchtbaarheid afneemt.

Wat is de menopauze?

De menopauze wordt gedefinieerd als het einde van de menstruatiecyclus. Het is een normaal onderdeel van het ouder worden voor vrouwen en vindt meestal plaats tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. Het is belangrijk op te merken dat de menopauze niet iets is dat van de ene op de andere dag gebeurt, maar in plaats daarvan een geleidelijk proces is dat enkele jaren kan duren.

Wat zijn de symptomen van de menopauze?

Tijdens de menopauze ervaren vrouwen verschillende symptomen. Sommige vrouwen hebben weinig tot geen symptomen, maar het kan echter ook leiden tot allerlei andere symptomen zowel op fysiek als op psychisch vlak. De borsten kunnen veranderen, men komt aan in gewicht, de huid verandert, de slijmvliezen ook waardoor vaginale droogte kan ontstaan. Vrouwen krijgen last van opvliegers en gaan s’ nachts plots meer zweten. Daarnaast heeft men minder energie, slaapt men slechter, verliest men libido, heeft men minder zelfvertrouwen, last van geheugenverlies en soms stemmingswisselingen.

Veel symptomen worden veroorzaakt door hormoon veranderingen, vooral een daling van de oestrogeenspiegels in het lichaam.

Hoe wordt de menopauze gediagnosticeerd?

De menopauze wordt gediagnosticeerd wanneer een vrouw 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie heeft gehad. Als een vrouw symptomen heeft van de menopauze, maar nog steeds menstrueert, kan haar arts een bloedtest uitvoeren om haar oestrogeenspiegels te meten en te bepalen of ze in de perimenopauze (de overgangsperiode naar de menopauze) zit.

Hoe wordt de menopauze behandeld?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen van de menopauze te verlichten.

Hormoontherapie is een veelgebruikte behandeling, waarbij oestrogeen en soms progesteron worden gebruikt om de afnemende hormoonspiegels aan te vullen.

Andere behandelingen zijn onder meer niet-hormonale medicijnen, supplementen en veranderingen in levensstijl, zoals dieet en lichaamsbeweging.

Vaginale droogte kan met lasertherapie worden behandeld.

Rimpels en huidveranderingen kunnen bekeken worden door onze schoonheidspecialistes en onze plastisch chirurg.

Wat zijn de langetermijneffecten van de menopauze?

Na de menopauze hebben vrouwen een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk voor vrouwen om regelmatig hun gezondheid te controleren en gezonde gewoonten aan te nemen om deze risico’s te verminderen.

Conclusie

De menopauze is een natuurlijke overgangsfase waarbij de menstruatiecyclus stopt en de vruchtbaarheid afneemt. Vrouwen ervaren verschillende symptomen tijdens de menopauze en er zijn verschillende behandelingen mogelijk om deze symptomen te verlichten.

Infoavond over de menopauze

Op donderdag 25/05/2023 organiseren wij een infoavond over de menopauze: Wat kunt u er aan doen? Hoe gaat u ermee om?

Dr. Puttemans, gynaecoloog en Dr. van Heijningen, plastisch chirurg lichten u graag toe hoe de overgang impact heeft op uw lichaam en de huid en wat u eraan kunt doen.

Praktische info

  • Datum: donderdag 25/05/2023
  • Locatie: Duinbergen Clinic, Duinbergenlaan 33, 8301 Knokke Heist
  • Tijdstip: welkom vanaf 18h30, we starten om 19h00 stipt

Graag inschrijven via info@duinbergen-clinic.be met vermelding van aantal personen.

Ook partners zijn welkom.