Buikwandcorrectie: wat, voor wie en hoe?

De buik is voor sommige mensen – mannen en vrouwen – een van de lichaamszones waar men zich erg aan stoort. Gewichtsschommelingen of een zwangerschap laten soms sporen na. Met een buikwandcorrectie kunnen wij de overtollige huid, het teveel aan vetweefsel wegnemen en de spieren verstrakken.

Het juiste buikgevoel

De bedoeling van een buikwandcorrectie – ook wel abdominoplastie genoemd – is de huid in de zone onder de ribben en boven de schaamstreek weer zo strak mogelijk te krijgen. Dat kan soms nodig zijn wanneer je  flink bent afgevallen of na een zwangerschap. De buikwandcorrectie wordt vaak gecombineerd met een liposuctie van de bovenbuik.

Hoe verloopt een buikwandcorrectie ?

Bij een abdominoplastie wordt de overtollige huid en het bijhorende overschot aan vetweefsel ter hoogte van de onderbuik via een horizontale insnede weggenomen. Deze zit meestal ter hoogte van de bikinilijn (zodat het litteken zo laag mogelijk zit). Vaak wordt de navel ook vrijgemaakt en op een andere plaats weer vastgehecht. Deze ingreep geschiedt onder algemene verdoving.

Extra 1: rectus diastase

Bij rectus diastase neemt de afstand tussen de twee rechte buikspiergroepen toe doordat het weefsel dat ze verbindt oprekt. Deze aandoening is vaak het gevolg van een zwangerschap en kan tot rugklachten leiden. Die kunnen we tijdens een buikwandcorrectie verhelpen door de buikwand te reven (of te verstevigen). De twee zijden van de rechte buikspieren worden dan weer naar elkaar toe gebracht waardoor je een minder bolle buik krijgt.

Extra 2: liposuctie

In veel gevallen gaat een abdominoplastie samen met een liposuctie van de bovenbuik, de taille en een deel van de heupen. Een buikwandcorrectie alleen heeft namelijk weinig effect op eventuele vetrolletjes of zwembandjes boven de heupen. Soms, bij een stevige huid en goede spiertonus kan alléén een liposuctie volstaan, dat kan onder plaatselijke of algemene verdoving.

All the way of minibuikwandcorrectie?

In vergelijking met een volledige buikwandcorrectie wordt bij de minivariant van een abdominoplastie de positie van de navel niet gewijzigd. Om deze ingreep mogelijk te maken, moet het overschot aan huid en vet zich dan wel tussen de navel en het schaambeen bevinden.

Daarnaast is er ook nog de Inverted T of Fleur de Lys buikwandcorrectie. Bij deze ingrijpende operatie wordt de gehele buikwand in twee richtingen gecorrigeerd. De overtollige huid wordt dan zowel verticaal als horizontaal weggenomen.

Na de operatie

Direct na de operatie zijn er wel wat zaken die je in acht moet nemen: je moet een buikband of lipopanty dragen om de zwelling tegen te gaan en een mooi resultaat te bekomen. Ook mag je 6 weken niet sporten of zware inspanning doen. In het begin is het wat afzien maar het resultaat is het waard!

Advies over buikwandcorrectie?

Of je in aanmerking komt voor een buikwandcorrectie hangt af van persoon tot persoon . In ieder geval moet je BMI onder de 30 liggen en moet je uiteraard wel wat huid- en/of vetoverschot hebben om weg te nemen. We leggen je met plezier de voor- en nadelen en mogelijkheden uit in onze praktijk.

Maak hier een afspraak