Botox vult niets op!

Vandaag kwam er een patiënte vragen om haar lippen op te vullen met Botox. Voor veel mensen die voor rimpelbehandeling naar een privékliniek komen is het verschil tussen botox en fillers niet zo duidelijk….. Voor alle duidelijkheid dit is een informerend blog artikel.

Vult het nu of niet?

Het vult niet!
Rimpels ontstaan door een combinatie van aanleg, elasticiteitsverlies, volume verlies en spieractiviteit. Als we dat willen corrigeren moeten we onze elasticiteit optimaliseren, ons volume aanvullen en onze spieren minder hard laten werken. Aan onze aanleg kunnen we niets veranderen, misschien wel aan onze gewoontes zoals in de zon liggen, roken, stress, ongezond eten etc maar dat zijn dan vooral preventieve maatregelen. Deze oorzaken dicteren mogelijke behandelopties: liefst niet roken, de zon beperken, niet teveel stress, gezond eten en leven, goede gelaatsverzorging, spierontspanning en opvullen(waarover later).

Wat doet het wel?

Botuline toxine gekend onder de merknaam Botox, maar ook als Bocouture, Xeomin, Azzalure en Dysport, is een spierontspanner en als dat op een gecontroleerde manier gebruikt wordt kan het onze spieren wat ontspannen waardoor we minder hard knijpen en minder rimpels maken. Let op, het is niet de bedoeling spieren te verlammen zodat ze helemaal niets meer doen, net zoals een middel tegen hoge bloeddruk niet bedoeld is om geen bloeddruk te hebben. Het is de hoeveelheid product die het effect op een spier bepaalt! Dat is de reden waarom het door een arts gedaan moet worden die het best kan inschatten welke spier behandeld moet worden met welke dosering. Het is niets om mee te spelen.

Wat maakt dan lippen dik?

Het bekendste product is hyaluronzuur, een stof die ons lichaam zelf ook maakt, en die we ook zelf weer kunnen afbreken. Er bestaan nog vele andere stoffen die ingespoten worden om verloren volume terug te geven, waaronder ook permanente stoffen zoals siliconenolie die een zeer kwalijke reputatie hebben met zeer ernstige complicaties en verminkingen. Een heel natuurlijke manier is eigen vet (lipofilling) in te spuiten. Dat is een chirurgische behandeling die onder steriele omstandigheden moet gebeuren. Steriel werken is bij alle “fillers” belangrijk om granulomen en infecties te voorkomen. Bovendien is een goede kennis van de anatomie essentieel zodat de natuurlijke balans hersteld wordt en mensen er niet onnatuurlijk en anders uit gaan zien.

Waar komt nu de verwarring vandaan?

Het enige wat een spierontspanner en fillers gemeen hebben is dat ze beide met een injectie worden ingebracht. Verder zijn het 2 verschillende dingen: botox is een medicament dat spieren ontspant, fillers worden gebruikt om het gelaat “op te vullen.

Zorgvuldig

Veel van de behandelingen die ervoor zorgen dat we er weer frisser en jonger uitzien zijn medische handelingen. Omdat u niet ziek bent en zelf “de indicatie” stelt voor zo’n behandeling is het belangrijk dat u zich zorgvuldig informeert bij goed opgeleide specialisten. Het is het verstandigst om pas na een gedegen consult over te gaan tot behandeling.