Zoek je op warme dagen graag verkoeling aan het zwembad of op het strand? Maar houd je je T-shirt daar liever aan omdat je je schaamt voor de borsten die je door de jaren heen hebt ontwikkeld? Overmatige borstontwikkeling (of gynaecomastie) bij mannen kunnen we gelukkig behandelen zodat je weer zonder gêne je bovenlijf durft te tonen.
De oorzaak van overmatige borstontwikkeling bij mannen (gynaecomastie) is afhankelijk van de leeftijd. Bij baby’s, in de puberteit en bij mannen ouder dan 50 jaar is het een natuurlijk verschijnsel. Een verstoorde balans tussen oestrogeen het testosteron zorgt er dan voor dat het klierweefsel aan één of beide borsten gaat groeien. Bij baby’s en pubers verdwijnt de natuurlijke, onschuldige borstzwelling in de meeste gevallen vanzelf.
Bij oudere mannen is de borstgroei een logisch gevolg van het feit dat ze minder mannelijk hormoon aanmaken en meer vrouwelijk hormoon. In hun geval verdwijnt de zwelling meestal niet meer vanzelf. Deze mannen kunnen er om esthetische redenen voor kiezen om het overtollige borstweefsel operatief te laten verwijderen.
Borstvorming bij mannen tussen pakweg 16 en 50 jaar heeft vaker een minder onschuldige oorzaak. Overgewicht is de meest voor de hand liggende, maar ook bepaalde medicatie, drugs, anabole steroïden of voedingssupplementen kunnen borstgroei in de hand werken. In zeldzame gevallen ligt een lever-, nier- of schildklierziekte of een tumor in de bijnier of een teelbal aan de basis. Mits de juiste behandeling of aanpassing van medicatie of levensstijl kan het probleem aangepakt worden. Volstaat dat niet, dan is ook hier een operatieve ingreep mogelijk om de zwelling van de borsten te verwijderen.
Dat kan enorm varieren, van een kleine platte, ronde, elastische zwelling achter de tepel tot een volledige borst zoals bij vrouwen, met alle variaties er tussen in. Vaak is het vooral vetweefsel, soms klierweefsel. Er kan teveel huid zijn met een tepel die te laag zit en een plooi onder de borst. Soms is het één-zijdig, vaak komt het dubbelzijdig voor. De borst kan pijnlijk of gevoelig zijn en soms gaat het gepaard met vochtverlies uit de tepel. Een onderzoek door de arts kan het onderscheid maken tussen gynaecomastie, pseudogynaecomastie (groei van vetweefsel) en borstkanker.
De behandeling van gynaecomastie is afhankelijk van het type borstvorming, de kwaliteit van de huid en de positie van de tepel. Mogelijke behandelingen zijn:
De eerste twee behandelingen laten weinig littekens na en na enkele maanden zijn de zwellingen weg en is de huid weer strak getrokken. De laatste behandeling laat weliswaar meer littekens na, maar je bent dan wel af van het storende huidoverschot.
We vertellen je er alles over tijdens een consult bij Duinbergen Clinic. Vraag hier een afspraak met ons.