Littekenbehandeling

Heeft u na een ongeval of een operatie een litteken op uw huid en wilt u een behandeling? Voor veel mensen is een litteken esthetisch erg storend. Zij schamen zich voor de lelijke plek op hun huid. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een litteken niet mooi is gehecht. Of dat het litteken loodrecht op de huidlijn ligt of wat verbreed is door tractie. Een littekenbehandeling kan dan uitkomst bieden. Ook als een litteken na een operatie op een goede en gezonde manier geneest, kan een behandeling van het litteken wenselijk zijn. Onze MediSpa vormt daarom een welkome aanvulling op onze kliniek waar esthetische operaties worden uitgevoerd. Een littekenbehandeling na een operatie kan dan plaatsvinden om optimale resultaten te bereiken. We maken daarbij gebruik van verschillende methodes, waaronder LPG, een breed scala aan verzorgingsproducten en diverse massagetechnieken.

Wat is een litteken?

Om goed uit te leggen wat littekenbehandeling in onze MediSpa inhoudt, gaan we eerst kijken wat een litteken nu precies is. Een litteken wordt gevormd na een beschadiging van de lederhuid. De huid herstelt zich na de beschadiging, maar laat als rest een litteken achter. Het bestaat uit nieuw aangemaakt collageen weefsel. Als de wondgenezing wordt verstoord ontstaan er afwijkende littekens. Die verstoring kan verschillende oorzaken hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Er zijn ook plekken op het lichaam waar een litteken sowieso moeilijker geneest.

Verschillende soorten littekens

Er bestaan verschillende soorten littekens. De gewone littekens blijven over na een probleemloze wondgenezing, vaak in de vorm van een strengetje of vlekje. Bij atrofische littekens is er sprake van een heel dun laagje littekenweefsel. Zo’n litteken ligt dieper en ontstaat vaak na röntgenbestraling of infecties. Ook acne kan littekens veroorzaken: het zijn restlittekens die vaak putjes op de huid achter laten. Bij hypertrofische littekens is er sprake van een overproductie van fibrineweefsel door bindweefselcellen. Er ontstaat dan een verdikt en op de huid liggend litteken dat in de loop van de tijd alleen maar dikker wordt. Aanleg voor dit soort littekens is vaak familiair of rasgebonden. Als er sprake is van keloïden, dan hebben we het over hypertrofische littekens die over de grenzen van het wondgebied heen groeien en eruit zien als kleine bloemkooltjes.

Littekenbehandeling in de MediSpa

Onze huidspecialist kan de problemen behandelen die zich voordoen bij een litteken. Dat zijn onder andere ophoping van collageen, roodheid, jeuk, pijn, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en vochtophoping. U kunt in onze MediSpa dan ook terecht voor verschillende soorten littekenbehandeling. Met behulp van littekenmassage verbeteren we de wondgenezing en de stofwisseling van de huid. Die massage kan manueel zijn, maar ook met behulp van een LPG-apparaat worden uitgevoerd. Dit passen we vaak toe bij verkleefde littekens aangezien de zuigende en rollende beweging van het apparaat zorgt voor een versoepeling van het littekenweefsel. Voor de behandeling van kleine, lichte acne-littekens maken we meestal gebruik van peelings. Zo’n chemische peeling haalt het bovenste laagje van de huid weg en vermindert de omvang van het litteken. Een peeling is geschikt voor elk huidtype en wordt behalve bij acne ook ingezet om fijne rimpels en grove poriën te behandelen.

Een plan op maat

Als u bij ons komt voor een consult, gaan we altijd van start met een huidanalyse. Op basis daarvan kunnen we namelijk een persoonlijk behandelplan voor u opstellen. Specifiek afgestemd op uw huidtype, huidproblemen en uw eigen wensen. Ook de behandeling van littekens valt daar uiteraard onder.